موساد

منابع آگاه آمریکایی به وبگاه «آکسیوس» گفتند که رئیس موساد دو هفته پیش سفر مخفیانه‌ای به واشنگتن داشته تا با مقام‌های کاخ سفید و سیا درباره عادی‌سازی روابط تل‌آویو و ریاض گفت‌وگو کند.

به گزارش مشرق، دو منبع آمریکایی به وبگاه «آکسیوس» گفتند که «دیوید بارنیا» رئیس موساد حدود دو هفته پیش سفر محرمانه‌ای به واشنگتن داشته تا با مقام‌های ارشد کاخ سفید و «سیا» درباره تلاش‌های دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا برای رسیدن به توافق با عربستان سعودی که شامل عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو می‌شود، بحث و تبادل نظر کند.

وبگاه آکسیوس گزارش کرد که موضوع عادی‌سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی تنها بخش کوچکی از تلاش‌های دولت بایدن بوده است و تل‌آویو در صدد است تا نظر خود را در خصوص توافقات دوجانبه احتمالی بین آمریکا و عربستان که دو کشور در حال بحث در خصوص آن هستند و احتمالاً بر امنیت تل‌آویو تأثیر می‌گذارد و شامل حمایت احتمالی آمریکا از برنامه هسته‌ای غیرنظامی عربستان سعودی با غنی‌سازی اورانیوم و فروش احتمالی تسلیحات آمریکا به ریاض می‌شود، ارائه دهد.

مقام‌های آمریکایی پیشتر به آکسیوس گفته بودند که کاخ سفید در صدد است قبل از آن‌که مبارزات انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، برنامه‌های بایدن را تغییر دهد، تلاش دیپلماتیک با عربستان و تل‌آویو را تا پایان سال یا آغاز سال آینده میلادی،تکمیل کند.

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید هفته گذشته بهعربستان سعودی سفر کرد و با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و دیگر مقام‌های ارشد سعودی دیدار و گفت وگو کرد.

کاخ سفید اعلام کررد که سالیوان و محمد بن سلمان در خصوص موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای از جمله «طرح پیشبرد چشم‌انداز یک منطقه خاورمیانه باثبات صلح‌آمیزتر، امن‌تر، مرفه‌تر که با جهان ارتباط تنگاتنگ دارد»، گفت‌وگو کردند.

با این‌حال منابع آمریکایی گفتند که بارنیا پیش از سفر مشاور بایدن (سالیوان) به عربستان، با وی در کاخ سفید دیدار کرده بود.

بر اساس این گزارش، بارنیا همچنین با «برت مک گورک» هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید و «آموس هوچستین» مشاور ارشد بایدن در امور انرژی و زیرساخت گفت‌وگو کره بود.

هوچستین و مک گورک که در ۱۸ ماه گذشته بر روی موضوع تقویت روابط آمریکا و عربستان کار کرده بودند، در سفر اخیر سالیوان به عربستان، او را همراهی کردند.

طبق گفته منابع آمریکایی،‌ابتکار عمل عربستان سعودی، موضوع اصلی مورد بحث در نشست‌ بارنیا با مقام‌های کاخ سفید بوده است.

بنا به گفته یکی از منابع آمریکایی، بارنیا و «بیل برنز» مدیر سیا همچنین در خصوص طرح عربستان سعودی و ایران با یکدیگر گفت‌وگو کردند.

یکی از سخنگویان شورای امنیت ملی کاخ سفید حاضر نشد به طور خاص درباره دیدار سالیوان و بارنیا اظهارنظر کند.

وی تنها به این جمله بسنده کردک «ما همچنان از عادی‌سازی روابط با اسرائیل از جمله با عربستان سعودی حمایت می‌کنیم و به وضوح به گفت‌وگو با شرکای منطقه ای خود درباره چگونگی حصول پیشرفت‌های بیشتر ادامه می‌دهیم».

وی ادامه داد: «این تلاشی است که ما در جهت پیشبرد اهداف سیاست خارجی ایالات متحده برای منطقه ای صلح آمیز، امن، مرفه و با ثبات تر خاورمیانه دنبال می کنیم».

از طرف دیگر، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) حاضر به اظهارنظر درباره این خبر نشد.

بنا به گفته یکی از منابع آمریکا، برنز در دیدار خود بارنیا همچنین مسئله تغییرات قضایی رژیم صهیونیستی که ماههاست اعتراض‌ها در سرزمین اشغالی را به همراه داشته را مطرح کرده است و «یک بحث کلی در این خصوص صورت گرفته است».

بر اساس این گزارش، چند روز پس از دیدار رئیس موساد با مقام‌های آمریکایی، ائتلاف حاکم در فلسطین اشغالی قانونی را به تصویب درآورد که توانمندی دیوان عالی رژیم صهیونیستی برای بازبینی تصمیمات رژیم صهیونیستی را تضعیف کرد.

بایدن چند روز مانده به رأی‌گیری فوق در سرزمین اشغالی، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را ترغیب کرده بود که این طرح را به تصویب نرساند و پیش نبرد و در عوض اجماع نظر گسترده ای در خصوص اصلاحات قضایی پیدا کند.

امارات متحده عربی و بحرین دو کشوری هستند که با چراغ سبز عربستان سعودی در سال ۲۰۲۰ اقدام به عادی‌سازی روابط و سازش با رژیم صهیونیستی کردند، اما سعودی‌ها بارها گفته‌اند که هرگونه پیشرفتی در مسیر بهبود روابط با تل آویو به تغییر سیاست‌های این رژیم در قبال فلسطین و موافقت با تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی بستگی دارد.

مقامات رژیم صهیونیستی در خصوص برقراری رابطه با عربستان سعودی بارها ابراز خوش‌بینی کرده‌اند به طوری که از همان سال ۲۰۲۰ نیز چنین ادعاهایی همواره مطرح بوده است.

در این راستا «الی کوهن» وزیر خارجه رژیم موقت صهیونیستی نیز در تاریخ ۳۰ فروردین گفت که سفر به عربستان سعودی به عنوان یک گزینه روی میز مطرح است. کوهن به «رادیو ارتش اسرائیل» گفت: «این گزینه روی میز است، اما هنوز تاریخ مشخصی تعیین نشده است».

پیش از آن نیز «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم مدعی شده بود که عادی سازی روابط با عربستان یک «جهش بزرگ» به سمت پایان دادن به درگیری اعراب و اسرائیل است.

ماه گذشته روزنامه «وال استریت ژورنال» در این باره نوشت، عربستان سعودی و (رژیم) اسرائیل با وساطت دولت «جو بایدن»، رئیس‌ جمهور آمریکا در تلاش برای رسیدن به توافقاتی هستند که می‌تواند به هواپیماهای تجاری اجازه استفاده از حریم هوایی فلسطین اشغالی را بدهد. منابع مطلع به روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گفته‌اند این توافقات همچنین امکان کنترل عربستان سعودی بر دو جزیره راهبردی دریای سرخ یعنی تیران و صنافیر را فراهم خواهد کرد. عربستان سعودی نیز مجوز سفر شماری از تجار اسرائیلی به این کشور را صادر خواهد کرد.

منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۹
    0 1
    دنبال نخود سیاه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس